Продукти за блата :
- 6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
- 120 г шоколад( натурален или млечен)
- 80 г кафява захар
- 1 ч.л ванилов екстракт
- щипка сол
Продукти за крема:
- 400 г заквасена сметана
- 200 г течен шоколад
- 1 ч.л ром
- 100 г млечен шоколад
Приготвяне:
Яйцата се оставят на стайна температура за около 30 минути. След което се отделят белтъците от жълтъците. В подходящ съд се разбиват белтъците, заедно със солта до лъскава смес, която не изтича от купата при опит за изсипване. Оставят се настрана.В друга купа се разбиват жълтъците със захарта и ванилията до пухкав крем. Шоколада се разтопява на водна баня и след като се охлади се добавя към жълтъчената смес.
С дървена лъжица и без да се бърка прекалено много, за да не " спадне" сместа, белтъците се добавят към жълтъците.
Широка правоъгълна тава се застила с хартия за печене и се омазнява. Полученото тесто за блата се разпределя равномерно, на тънък слой. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 15-17 минути. Когато е готово, без да се вади от тавата, се оставя да се охлади за десетина минути, след което се обръща върху чиста памучна кърпа, с нейна помощ се завива на руло и се оставя до пълното му изстиване.
През това време се приготвя крема, като за целта се разтопява шоколада на водна баня. Оставя се леко да се охлади. С миксер се разбъркват хубаво течния шоколад , рома и заквасената сметана. Любителите на по- сладкото на този етап могат да добавят захар на вкус, но аз не съм слагала никаква. Към получената смес се добавя с разбъркване и разтопения шоколад и крема е готов.
С него се намазва изстиналия вече блат и отново се завива на руло. Оставя се да престои в хладилник за 2-3 часа и е готово за консумация.
Да ви е сладко!
С дървена лъжица и без да се бърка прекалено много, за да не " спадне" сместа, белтъците се добавят към жълтъците.
Широка правоъгълна тава се застила с хартия за печене и се омазнява. Полученото тесто за блата се разпределя равномерно, на тънък слой. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 15-17 минути. Когато е готово, без да се вади от тавата, се оставя да се охлади за десетина минути, след което се обръща върху чиста памучна кърпа, с нейна помощ се завива на руло и се оставя до пълното му изстиване.
През това време се приготвя крема, като за целта се разтопява шоколада на водна баня. Оставя се леко да се охлади. С миксер се разбъркват хубаво течния шоколад , рома и заквасената сметана. Любителите на по- сладкото на този етап могат да добавят захар на вкус, но аз не съм слагала никаква. Към получената смес се добавя с разбъркване и разтопения шоколад и крема е готов.
С него се намазва изстиналия вече блат и отново се завива на руло. Оставя се да престои в хладилник за 2-3 часа и е готово за консумация.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар