Тези сладки изобщо не трябваше да са коледни :) Най-малкото- още е твърде рано. Да, ама не! Съвсем коледни си станаха и на вид , и на вкус и по аромат :) Но сега да не вземете да чакате Коледа, че да ги опитате! Ще е голяям пропуск, да знаете! ;)
Първоначалната идея беше просто да изпека набързо някакви бисквитки, за да има какво да похапваме в неделния следобед.
Но тъй като няколко часа по-рано, се бяхме сдобили с нова щампа за коледни сладки , дъщеря ми настоя да я изпробваме. Нямаше как да откажа! :) Значи трябваше да са с подправки, носещи коледен аромат и вкус! За да са подходщи за всички, трябваше да са и без глутен. След кратка справка с наличностите в шакфа си избрах продукти и започнах да пълня купата на миксера...
Получиха се чудни сладки- с мека и дъвчаща сърцевина и хрупкави и по-твърди отвън. Точно както ги обичам!
Продукти за около 35 броя:
- 160 г слънчогледов тахан
- 160 г мед
- 3 с.л брашно от елда
- 3 с.л ленено брашно
- 2 с.л брашно от нахут
- 2 с.л брашно от рожков
- 2 с.л кафява захар Мусковадо
- 100 г фурми, изчистени от костилките и нарязани на дребно
- 3 с.л прясно изцеден сок от мандарина( или портокал)
- 1/2 ч.л бакпулвер( без глутен)
- 1 ч.л канела
- 1 ч.л джинджифил
- 1/4 ч/л смлян карамфил
Приготвяне:
В подходяща купа се разбъркват хубаво тахана , меда и захарта. После се добавят и всички останали продукти, без значение в какъв ред . Полученото тесто става много меко и лепкаво.
С лъжица се загребва малка част от сместа и после с ръце се оформят топчета, които се нареждат на разстояние едно от друго в тава, която е предварително покрита с хартия за печене.
С помощта на щампа ( или с вилица , или каквото ви е удобно) , всяка сладка се притиска леко дополучаването на желания ефект.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 13 минути. Важно е да не се препичат, защото стават на камък! Аз експериментирах с последните количества- исках да видя дали ще станат хрупкави бисквити. Пекох 18 минути , но се получиха много твърди и текстурата не е това, което трябва да бъде.
Когато ги извадите от фурната те ще бъдат все още много мекички, но след броени минути се "стягат" и вече са готови за похапване:)
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар