сряда, 17 декември 2014 г.

Ванилени кравайчета

Рецептата,която ще ви представя днес е коледна, но толкова я харесвам, че я приготвям през цялата година. И сякаш поради този факт по Коледа често я пропускам. Но не и този път:) Една доза вече е прилежно скрита и очакваща празниците.
Тези сладки буквално " се топят в устата". Лично аз, никога не мога да си взема само една и да оставя другите настрана :) Започнат ли се- няма спиране! Изключително вкусни са, а и  съвсем не са трудни за приготвяне.


Продукти:


2 жълтъка
150 г меко масло
80 г  сурови ядки( орехи, лешници, бадеми)
70 г нишесте
70 г пудра захар
150 г брашно
1 ч.л екстракт ванилия

За овалване :
Ололо 200 г пудра захар с ванилия

Приготвяне:

Ядките се запичат леко на сух тиган, докато станат ароматни. Смилат се на ситно. В купа се пресява брашното. Към него се добавят останалите сухи продукти. Разбърква се добре и отгоре се добавят жълтъците и нарязаното на парчета масло.
Замесва се меко тесто и се оставя за няколко часа в хладилник.

От готовото тесто се оформя цилиндър, който се нарязва на кръгчета. Всяко кръгче се " разточва" с пръсти на пръчица, която се завива на кравайче. Редят се в тава, предварително покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване.

Докато са още топли ( но не горещи, защото са много крехки и ронливи) се овалват в пудрата захар.
За тези като мен, които винаги бързат :) , а и си имат малки помощници- трябва да кажа, че сладките са си все така вкусни, дори да не са оформени по споменатия начин.  Може да оформите топченца от тестото. Също така може и да се разточи и да се изрежат фигурки.
Последната партида вкъщи направихме точно така! На дъщеря ми и се стори твърде скучно оформянето на кравайчетата и поиска да изрязва с формички. Естествено, не и отказах :) По късно ще сложа снимка, за да видите колко  симпатични снежни еленчета и елхички си имаме :)

Източник: тук





Няма коментари:

Публикуване на коментар