четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Хрупкави овесени бисквити

Времето захладня...Дъждовните дни започват да стават повече, застояваме се  вкъщи . Коeт.о пък значи- повече възможности за приготвяне на вкусни домашни сладкиши:)
Като тези бисквитки, чиято рецепта ще ви споделя сега:




Продукти:


  • 100 г пълнозърнесто брашно
  • 100 г овесени ядки
  • 80 г кафява захар
  • 100 г студено масло
  • 1/2 ч.л канела
  • 1/4 ч.л сол
  • 1/2 ч.л бакпулвер
  • 1 ч.л ванилия
  • 2 с.л студена вода




Приготвяне:

В купа се смесват брашното, захарта , канелата и солта. Разбъркват се хубаво. Към тях се прибавя нарязаното на много ситно ( или настъргано) масло. Сместа се обърква хубаво с ръце, да се получат маслени трохи. Накрая се добавят овесените ядки, водата и ванилията. Бързо се замесва тесто, което се поставя между два листа хартия за печене и се разточва на тънка кора. След това се прибира в хладилника за около час или докато се стегне.
Когато е готово,  се изважда от хладилника, горният лист се отлепва внимателно и се поставя в тавата, в която ще се пекат бисквитите.
С формичка се изрязват желаните фигурки и внимателно се пренасят в тавата.
След като се съберат изрезките, цялата процедура с разточването и охлаждането се повтаря отново.
Ако искате да си спестите тези действия можете просто да направите топчета от тестото, които да сплеснете,  след като ги поставите в тавата. Вярно- не стават така идеални и красиви, но са си все толкова вкусни ;)
Пекат се в предварително загрята фурна,  на 180 градуса, за 12 минути.
Изваждат се и се нареждат върху решетка да се охладят.



Да ви е сладко!