четвъртък, 16 юли 2015 г.

Летен чийзкейк / без печене/

Знам, че много от вас ще си кажат : " Е, пак ли чийзкейк?! " :) . Ами да- пак, не мога да устоя! ;) След като приготвих първия, за гостуването си в " ... И накрая щипка сол..." , знаех, че съвсем скоро ще опитам и летния вариант на този уникално вкусен десерт. А именно- вариант, в който не се налага в така или иначе горещото време, да се потим допълнително до печката. И така- днес нищо няма да печем :)  но  пък  накрая ще си хапнем чудесен, лек сладкиш- наслада за сетивата.




Продукти за основата:


  • 15 бр маслени,  хрупкави бисквити
  • 100 г студено масло
  • 1  ч.л ром
  • 3 с.л  неподсладено какао
  • 1 с.л кафява захар
Продукти за пълнежа:

  • 450 г крем сирене
  • 3 с.л кафява захар
  • 3 с.л течен шоколад
  • 1  пак желатин
  • 1 кутийка желатинов десерт
  • ягоди и боровинки за украса



Приготвяне:

Бисквитите се натрошават на ситно или се смилат. Към тях се добавят рома, какаото , захарта и студеното масло,  настъргано на ренде.( това, ако нямате блендер, иначе в него става най- бързо и лесно). С пръсти се размесва всичко до образуването на маслени трохи. 
Откопчаваща се форма за сладкиши, с размер 22 см ,се намазва леко с масло. Изсипват се трохите и с притискане по дъното и страните се оформя основата и борда на чийзкейка. Когато е готово, се прибира хладилната камера, за да стегне.
Желатина се разтваря в 100 мл студена вода и след като набъбне се разтапя на водна баня с 1. ч.л захар.Оставя се да се охлади.


В дълбока купа  се разбиват с миксер крем сиренето, захарта и шоколада. На тънка струя и при непрекъснато бъркане се добавя и желатина. Сместа става гладка и по- лъскава. Готова е да бъде изсипана върху основата.
След това отново десерта се слага в камерата. 
По-нетърпеливите и гладни могат да приключат с приготвянето до тази стъпка, но аз направих още една- завърших моя чийзкейк като го украсих с плодове и го залях с приготвения според указанията на опаковката, желатинов десерт. 
Не зная дали в България има такова нещо, но както вече споменах- спокойно може да го пропуснете. Или да желирате плодовете с обикновен желатин. 
Остава финалния престой в камерата или хладилника докато се желира и последния слой. 
Много чакане, много нещо :) Но пък си заслужава!  

Да ви е сладко!




вторник, 14 юли 2015 г.

Пица с карамелизиран лук и няколко вида сиренa

От много отдавна приготвям пица вкъщи, но откакто се сдобих със специална тава за тази цел, смея да кажа, че разликата е огромна и сега мога да оценя разликата.  За ей такава тава става дума.  Тъй като аз обичам пиците да са тънки, почти хрупкави- с нея стават идеални за моя вкус.
Тази, която ще ви представя днес, изобщо не беше замислено да я споделям, но се получи изключително вкусна и смятам, че няма да съжалявате ако я опитате! И тъй като в момента съм на място, което е известно с производството на сирене, щеше да е срамота, в блога да няма тематична рецепта :)




Продукти:

 За тестото:

  • 3 с.л зехтин
  • 180 мл хладка вода
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • около 360 г брашно
  • 1 ч.л суха мая ( 7 г,  ако месите на ръка)

Отгоре:

  • 1 глава лук
  • 3 с.л зехтин
  • 1 с.л соев сос
  • 1 с.л кафява захар
  • 1 с.л оцет
  • 200 мл доматен сос
  • 2 с. л горчица
  • 50 г филе, нарязано на тънки ленти
  • 50 г сирене чедър
  • 100 г кашкавал
  • 150 г моцарела
  • 50 г Джак 
  • 50 г пармезан
  • 3 кисели краставички, нарязани на тънки ленти
  • Босилек, риган, чесън на прах

Приготвяне:  От изброените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса  докато не удвои обема си.  Работния плот се набрашнява леко и с ръце се разтегля тестото до желания диаметър и дебелина. Тавата, в която ще се пече пицата се намазнява  и готовата  основа се прехвърля в нея. Отгоре се настъргва първо кашкавала, след което се изсипва доматения сос , разбъркан с горчицата и се разнася на тънък слой с лъжица. Оставя се настрана. 
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина до готовност. След което, към него се добавя захарта. Когато тя се разтопи,се слагат и оцета и соевия сос. Готви се докато течноста се изпари. 
Готовият карамелизиран лук се нарежда върху пицата. Добавят се и останалите продукти, като последен остава пармезана.
Поръсва се желаното количество от изброените подправки. 
Фурната се включва да загрява на 220 градуса. През това време пицата " почива". Пече се за около 10- 15 мин или до готовност, след което се изважда на решетка и се изчакват поне 5минути прди да бъде нарязана, колкото и това да е трудно ;)

Надявам се да ви хареса този вариант!  :) Ще се радвам да споделите мнението си! Добър апетит! 







понеделник, 13 юли 2015 г.

Мъфини с боровинки

Видях ги преди няколко дни случайно. И веднага ми стана ясно, че докато не ги приготвя, няма да мирясам.  Много обичам боровинки! A тези мъфини са едни от най- вкусните, кото съм опитвала.

Продукти за 12 бр : 

  • 1 голямо яйце
  • 240 мл кисело мляко
  • 260 г брашно 
  • 100 г кафява захар
  • 8 с.л разтопено масло
  • щипка сол
  • 1 и 1/2 ч.л бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода за хляб
  • 1 ч.л екстракт ванилия
  • 1 и 1/2 ч.ч боровинки


Приготвяне:

В  подходящ съд се разбива яйцето, към него се добавя киселото мляко, разтопеното масло и ванилията.  Разбърква се добре. В друг съд се пресява брашното заедно с бакпулвера, содата и солта. Прибавя се захарта, накрая и боровинките. С внимателно разбъркване, с дървена лъжица или силиконова шпатула. моктата смес се изсипва при сухата. Тестото е доста гъсто, но това не трябва да ви притеснява.
Фурната се загрява на 180 градуса. Гнездата на формата за мъфини се намазняват или във всяко се поставя хартиена кошничка. С лъжица се загребва от сместа и се пълнят до 2/3 от обема им. 
Мъфините с боровинки се пекат около 25 минути или до готовност.
Когато се извадят от фурната се оставят на решетка, за да се охладят. 
По желание, може да се украсят с крем от :


  • 150 г крем сирене
  • 3 с.л течен шоколад
  • 1 ч.л кафява захар
Продуктите се разбиват хубаво с миксер до гладкост.

Да ви е сладко!







Адаптирано от :тук

събота, 11 юли 2015 г.

Кодрит Кадир

Най- накрая го приготвих и аз!   Зная, много време ми трябваше да реша да опитам този сладкиш. Но все не идваше време за него, все нещо друго го изместваше. Наскоро обаче, го видях и при Деси , която така го е представила, че чак се засрамих, че  го неглижирах до този момент :)
И запретнах ръкави. Честно казано,  много мислих преди да го публикувам. И не ,защото не ми хареса, а защото малко се поизложих с него. Но пък реших, че моят опит може да бъде полезен за някой ,за да не повтаря моите грешки. Ще ги споделя при описанието на приготвянето на сладкиша. И така, ето го и него - небезизвестният,  сочен и много вкусен Кодрит Кадир.




Продукти: 


  • За карамела:
 6-7 с .л захар


  • За крема: 
5 яйца

200 г захар

800 мл. прясно мляко

1 ч. л ром


  • За кексовия блат:

1 яйце

100 г захар

100 мл прясно мляко

100 мл. олио

100 гр. брашно

1 ч.л бакпулвер

2 с.л. неподсладено  какао






Приготвяне :

В тавата, в която ще приготвяте сладкиша се изсипва захарта за карамела и се слага в силно загрята фурна, за да се разтопи. Много е важно на този етап да не се разсейвате, защото бързо може да прегори. Аз изхвърлих първия опит, докато се усетя настана такава пушилка...
Когато добие приятен карамелен цвят се вади от фурната и се оставя настрана да изстине. През това време се подготвят крема и кекса в две отделни купи.
Сместа за крема се приготвя, като яйцата се разбиват хубаво със захарта и после се добавя прясното мляко. Както ще забележите от снимките , при мен  стана на шупли. За да не се случва това, първото  нещо, което аз не съобразих, е да се използва пълномаслено прясно мляко. Моето беше обезмаслено.
Идва ред и на кекса. Продуктите за който се добавят в реда, в който са изброени и се разбъркват хубаво.
В тавата, в която е изстинал карамела се изсипва първо сместа за крема. Чува се звук като от пукащо се стъкло.  След това, много внимателно, в центъра на съда се изсипва и тестото за блата. Ако формата ви е с дупка, както в моя случай- сипвайте равномерно обикаляйки около нея. При печенето блата ще изплува най- отгоре.
Сладкишът се пече  на 160 градуса за 50-55 минути на водна баня.И тук беше моята съществена грешка. Важно е, съдът с водата да бъде достатъчно дълбок, за да може тя да достига  до средата на тавата със сладкиша. Важно е също, водата да е студена.Тъй като тук все още нямам достатъчно съдове, единственият подходящ, с който разполагах, беше твърде плитък, което и доведе до тези шупли, които така ми вадят очите и така го загрозяват.
След като се опече се оставя да се охлади на стайна температура, след което се прибира  в хладилник за няколко часа, най- добре за една нощ. Когато е напълно охладен, се обръща на подходящ поднос или чиния. 
Съхранява се в хладилник, ако остане нещо за съхранение, разбира се ;) Защото този, нищо че не беше перфектен, свърши буквално за часове!
Да ви е сладко! 





петък, 10 юли 2015 г.

Омлет в Гофретник




Вкъщи вече класически омлет не се яде :) Откакто видях идеята в интернет го приготвям само по този начин и всички са във възторг. Най- хубавото е, че дори дъщеря ми яде, а преди това и дума не можеше да става да хапне яйце.( Освен ако не е в сладкиш, разбира се:)
Точна и стриктна рецепта няма. Може да се ползват колкото и каквито продукти желаете.
А моят вариант на приготвяне е такъв:


Продукти за 2 порции:


  • 4 яйца
  • 3 стръка пресен лук
  • 50 г настърган кашкавал
  • 30 г сирене чедър
  • 50 г натрошено  краве сирене
  • 1 с.л горчица
  • 50 г филе 
  • сол и черен пипер на вкус 


Приготвне:

Яйцата се разбиват в купа. Към тях се прибавят натрошеното сирене и рендосаните на едро ренде чедър и кашкавал. Добавят се и нарязаните на дребно лук и филе. Последни са горчицата и подправките. Всичко се разбърква добре.
Гофретника се влючва на най- висока степен,  намазнява се  леко и се оставя да загрее хубаво. Когато това стане ,се изсипва част от омлета, на тънък слой, колкото да покрие хуваво дъното на формата. Пече се около 3-4 минути или до готовност.

Опитайте, сигурна съм, че ще ви хареса!  :)


неделя, 5 юли 2015 г.

Кренвиршки

Днешната рецепта е класическа в графа : " Късни неделни закуски" :)
Всъщност, изобщо не е задължително да е късна, но ако не сте си приготвили тестото от предишната вечер/а аз, да си призная- забравих/, се получава така. Ако имате машина за хляб-става бързо и лесно и докато тя меси можете да вършите нещо друго или просто да се наслаждавате на чаша кафе...Ако не- изобщо не е трудно да се направи и на ръка. И само след около 2 часа ще имате вкусни, топли, домашни кренвиршки.




А ето и как се приготвят:


Продукти за 10 бр:

За тестото:

1 яйце
3 с.л зехтин
180 мл прясно мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар
1 1/2  ч.л суха мая
около 360 г брашно (до меко, нелепнещо тесто)


  • 10 кренвирша



  • За поръсване:

 мак, сусам, чубрица


  • За намазване:

1 жълтък
1 ч.л кисело мляко



Проготвяне:

Изброените продукти  се поставят в машината в реда, в който са посочени. Програмата е за тесто( месене + втасване)- при мен е 1 ч. и 30 мин.
Готовото тесто се разточва на правоъгълник  от който се изрязват 10 ленти с дължина около 50 см и широки около 1 см ( 1 пръст горе -долу). Дебелината зависи от вас. Ако искате да са по-пухкави и тестени, нека са по дебели. Аз предпочитам да са по- тънки.
Кренвирша се поставя в началото на лентата и се увива в нея по цялата му дължина, като се внимава всеки ред да застъпва предишния. Процедурата се повтаря и с останалите. Нареждат се в тава, която предватително е застлана с хартия за печене . Оставят се да починат за 15-20 мин покрити с кърпа.
През това време фурната се загрява до 180 градуса.
Кренвиршките се намазват с разбития с киселото мляко  жълтък и се поръсват с чубрица или семена по желание.
Пекат се около 25 минути или до готовност.





събота, 4 юли 2015 г.

Mъфини с ягоди и бананов крем

Тази сутрин беше една от онези, в които още със събуждането ме сърбят ръцете да изпека нещо. Отдавна не бях приготвяла мъфини и започнах да премислям варианти. Оказа се, че нямам достатъчно продукти за нито една от любимите ми рецепти. Трябваше да импровизирам. Така се родиха тези пухкави мъфинчета, с парченца ягоди и с нежен бананов крем, който идеално допълва вкуса.


 А ето, и как можете да ги приготвите:

Продукти:

За мъфините:
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч кафява захар
  • 1/3 ч.ч прясно мляко
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 4 с.л  разтопено масло
  • 1 ч.ч брашно
  • 1 с.л нишесте
  • 10 ягоди
За крема:
  • 1 добре узрял банан
  • 100 г  крем сирене 
  • 1 с.л кафява захар
  • 12 ягоди за украса


Приготвяне:

В купа се разбиват яйцата. Към тях се прибавя захарта и се разбърква до пълното и усвояване. Следва разтопеното и охладено масло, прясното мляко и накрая брашното с добавения в него бакпулвер. Ягодите се нарязват на малки парченца и се овалят в нишестето. Добавят се към готовата смес с леко разбъркване.
Фурната се загрява до 180 градуса. Гнездата на формата за мъфини се омазняват или в тях се поставят хартиени кошнички. Тестото се разпределя равномерно във всички с помощта на лъжица.
Пекат се 25 минути или докато клечка забита в средата не излезе суха.
Охлаждат се на решетка , след това се декорират с крема, който се приготвя, като банана се пасира заедно със захарта и се добавя крем сиренето. Разбърква се хубаво с миксер. Готовата смес се изсипва в пош или найлоново пликче с изрязана дупка в единиия ъгъл.Може да се разнесе и с лъжица.


Важно е да се вземе предвид, че от банана ,крема потъмнява  бързо. Това не променя вкусовите му качества, но се отразява на вида му.
Най -отгоре декораципта се завършва с капаче от ягода.
Готовите мъфини се съхраняват в хладилник. Хубаво е преди сервиране да се оставят на стайна температура за 5-10 минути.
Ами - това е!  :)
Да ви е сладко!