неделя, 28 юни 2015 г.

Шоколадов чийзкейк с ягодии за моето гостуване в ... И щипка сол!...

Преди да ви представя днешната рецепта, трябва да ви кажа, че
Днес гостувам при Деси от  ...И щипка сол...! Тук е момента да кажа, че ако още не сте харесали страничката на нейния  блог във Facebook,  рискувате да пропуснете много добри кулинарни  предложения!
Явно юни е месеца на новостите :) За първи път аз имах гости  ( да, да, точно Деси беше, не бъркате , тя приготви  изкушаващата  Портокалова торта с шоколад;) ) . И ето- няколко дни по- късно, за първи път и аз имам удоволствието да представя приготвена и снимана от мен рецепта на страниците на нейния кулинарен блог.

Благодаря ти за поканата, мила Деси! При теб е много приятно и най- вече : много вкусно!

Доста се чудих какво да приготвя за днес. Бях сигурна, че ще е десерт- това е моята страст, слабото ми място :) Реших да бъде нещо, което не съм правила до сега. И сметнах,  че един  чийзкейк ще бъде много подходящ за случая. Този, който направих, комбинира в себе си шоколад( за тези, които не знаят- пристрастен шокохолик съм), крем сирене и свежи ягоди- очаквано добра кoмбинация ;). А ето и как се приготвя:



Продукти за блата:

20 бр грахам кракери ( или други ронливи бисквити по ваш избор)
1 с.л ром
1 с.л кафява захар
125 г безсолно масло

Продукти за крема:

500 г крем сирене
1 яйце
150 г течен шоколад
8 с. л кафява захар + 1.ч л за желатина

200 г ягоди
1 пак. желатин
стрък свежа мента за украса







Приготвяне:

Използваната от мен форма е с диаметър 20 см.

Кракерите се смилат на ситни трохи. Може да се натрошат и на ръка, просто става по- бавно. Към тях се добавя разтопеното масло,  рома и 1 с. л от течния шоколад. Разбърква се хубаво.
Дъното и стените на форма за сладкиши с откопчаващи се страни, се застилат с хартия за печене. С помощта на лъжица се разпределя сместа в тавичката,  като се прави и борд по стените, който да служи за ограничител на пълнежа.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 г за 15 мин или докато ръбчетата покафенеят. Оставя се настрана да се охлади, като фурната не се изключва!




През това време се приготвя пълнежа като крем сиренето се разбива заедно със захарта, до пълното и усвояване. След това се добавя яйцето и се разбърква отново до хомогенност. Сместа се разделя на две части. Едната се разпределя върху вече охладената основа. Към втората част се добавя течния шоколад, разбърква се добре и се изсипва върху първия слой. Заглажда се добре с нож или лъжица.
Връща се във фурната и се пече 20 минути.


 Може да ви се стори, че пълнежа е недопечен и леко " подвижен" , но така трябва да бъде. Ако се препече ще стане твърде сух. Оствя се върху решетка да се охлади.
Ягодите се измиват, нарязват се и се подреждат върху чийзкейка.
Желатина се приготвя според указанията на опаковката.В случая: като се разтваря в 100-150 мл вода и се оставя за 10-15 мин да набъбне. След това се добавя лъжицата захар и по желание 1 с.л ром. Загрява се на водна баня до пълното му разтопяване.Важно е да не се допъска водата да завира. С лъжица се заливат плодовете.
Задължително трябва да престои в хладилник поне за 8 часа. Всъщност, това е най- трудната част- чакането! :)
Да ви е сладко!




Адаптирано от:тук

четвъртък, 25 юни 2015 г.

На гости ми е Деси Енчева с Портокалова Торта с Шоколад

Днес е много специален ден за блога- за първи път си имам гости!!!
Тъй като съм много ентусизаирана по този повод, мисля да превърна подобен тип гостувания в традиция. Много съм щастлива , че моята гостенка прие поканата ми ! И без повече излишни приказки, да ви представя Деси Енчева и чудесната портокалова торта с шоколад ,която е приготвила днес за нас. Деси списва блога  ...И накрая щипка сол...  който е едно чудесно и уютно място, в което можете да откриете изпитани рецепти за всякакви вкусотии, с които да зарадвате семейството и приятелите си или просто да поглезите самите себе си! Деси, благодаря ти, че прие моята покана! За мен е удоволствие, че си тук!



       С "Портокалова торта с шоколад" 

на гости на Jully In The Kitchen ®      

  Здравейте,казвам се Десислава и съм автор на блога "И накрая щипка сол" днес гостувам на Юлия от Jully In The Kitchen ®.  Доскоро не бях попадала на нейното местенце в блог-пространството,а аз се ровя много из кулинарните блогове било български,било чуждиредполагам вие също следите всичко ново в блоговете и си имате любими и такива,на който имате или нямате доверие :)   Е,този е от първите :)  Открих за пъви път блога на Юлия в Блоговодител и щом го разгледах си харесах доста неща,който ще приготвя за семейството си идните дни. Разгледайте го и вие!
И нали няма случайни неща,на следващия ден се запознах и със самата  Юлия,която ме покани да и гостувам,макар и виртуално.С приемането на поканата вече знаех с какво точно да се представя гостувайки й .Рецептата е за една тортичка направена без специален повод, но,на която все не и идваше реда да я публикувам,а нали се разбрахме вече ,че случайни неща няма,та ... с тези шарени топченца да ви напомня нещо? :D Ами тя просто си е чакала момента и мястото... А ето и самата рецепта: за крема: адаптирано от тук


150 грама краве меко масло
3 жълтъка
100 грама натурален шоколад
50 мл вода
50 грама захар
ванилия
2-3 сл портокалово сладко


Започваме с крема ,за да има време да се стегне  в хладилника. Слагаме водата и захарта на котлона да станат на  захарен сироп.След като заври, добавяме шоколада и разбъркваме, докато се получи гладка лъскава смес . Сваляме от котлона, да се охлади леко и прибавяме малко по малко от шоколада към предварително разбитите с миксера жълтъци, с постоянно енергично разбъркване.Когато се охлади и се прибавят портокаловото сладко,маслото и ванилията.Прибираме в хладилник да стегне. За крем може да си приготвите и ганаш със сметана с добявено портокалово сладко в него.
ганаш

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за блатовете: 

125 г меко масло
 280 г захар 
4 яйца
 250 мл прясно мляко + 250 мл за сиропиране
 ванилия
 350 г брашно 
1 бакпулвер 
щипка сол
 орехи
 шоколадови пръчици/натрошен шоколад
 2-3 сл портокалово сладко.

Приготвяне : 

Разбийте маслото със захарта, сложете едно по едно яйцата, а след това 250мл прясно мляко и добавете брашното с бакпулвера и солта. Сложете шоколадовите пръчици,сладкото и орехите и разбъркайте сместа добре.Сипете тестото във форма за торта 22-24см, намаслена и набрашнена.Печете в предварително загрята фурна на 180С за около 35 - 40 минути или до суха клечка.Когато е готов извадете от формата ,охладете и разрежете на платки-при мен три се получиха.Може да изпечете сместа и в индивидуални алуминиеви тавички за еднократна употреба ,но тогава времето за печене ще е по-кратко,тъй като сместа във формите ще е по-малко.
За глазурата
 разбиваме 3 белтъка със стайна температура заедно със 6 сл захар,щипка сол и 3-4 капки лимонов сок на гъст сняг. Подреждаме тортата като във форма слагаме блат,сиропираме леко със прясно мляко,намазваме портокалово сладко,отгоре шоколадов крем,така редуваме като завършваме с много тънък шоколадов слой от крема.Оставяме в хладилника за няколко часа ,най-добре цяла нощ.Когато се напои,охлади ,стегне тортата я изваждаме от формата и измазваме с белтъчния крем,поръсваме с шоколадови или цветни пръчици,орехи или портокалови корички,всъщност въпрос на вкус и предпочитания. Да ви е сладко!!! А ако решите да си приготвите и сладкото сами - ето по коя рецепта приготвих моето :) При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,  моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува! Сподели своето мнение!
и накрая щипка сол Sun

вторник, 16 юни 2015 г.

Американски палачинки с боровинки/ Blueberry Pancakes

Днешната публикация е посветена на една от любимите ни закуски напоследък.  Тези палачинки са изключитешно вкусни , с "дунапренена" текстура, позволяват безброй вариации и се приготвят лесно и много бързо. И не трябва да се притеснявате дали няма да се разкъсат или пък как ще ги обърнете в тигана :)





Продукти:

1 яйце
2 с.л кафява захар
2 с.л разтопено масло
130 г брашно
1/4 ч.л сол
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сода за хляб
240 мл прясно мляко

По желание: малини, боровинки, банани, бонбонки m&m














Начин на приготвяне:

В купа се разбърква яйцето, към него се прибавя захарта , разтопеното масло и млякото. В друга , по-малка купа ( или ако отмервате с мерителна чаша , направо в нея) се пресява брашното заедно с бакпулвера и содата.
 Сухата смес се добавя с леко разбъркване към мократа. Важно е да останат бучици в тестото , да не се бърка до гладкост, защото палачинките ще станат жилави.
Тигана, в който ще се приготвят палачинките се намазва с масло и се слага да загрее на средна степен на котлона. С мерителна лъжица или чашка се загребват около 60 мл от тестото и се сипват в тигана.
Аз използвам такава лъжичка:





Ако ще добавяте плодове или друго- сега е момента.  В случая ,аз измих и нарязах на половинки боровинки . Правила съм ги и с малини и банани и всякак ни харесват. Разбира се , може и нищо да не се добавя. Когато на повърхността започнат да се образуват балончета, палачинката се обръща, за да се изпече и от другата страна. Времето за приготвяне варира, след като изпечете 1-2 ще добиете представа за колко минути стават готови. Обикновено 2-3 мин. са достатъчни.
Може да ги поднесете с пудра захар, мед, шоколад... А защо не и солени?! :)

Да ви е сладко! 






Източник : Тук


четвъртък, 11 юни 2015 г.

Браунис чийзкейк с малини




Самото заглавие звучи вкусно, нали?
Това не е първата, няма да бъде и последната рецепта, за която се доверявам на http://sunshineskitchen.com
Следвах я почти дословно и резултата е невероятен- лек, леко влажен сладкиш, в който малините чудесно допълват приятно горчивия вкус на браунис блата и нежната текстура на чийзкейк блата. Може би следващият път бих опитала да заменя натуралния шоколад с млечен :) Със сигурност ще го пробвам и с други плодове, а защо не и с комбинация?! Ето как го направих сега :


The


Продукти за браунис блата:

2 яйца
150 г шоколад
150 г масло
150 г кафява захар
1 ч.л канела
8 с. л  пълнозърнесто брашно
щипка сол

Приготвяне:

Шоколада се разтопява на водна баня заедно с маслото. След като леко се охлади, към сместа се добавят добре разбитите яйца, захарта,  брашното и солта. Разбърква се хубаво и се изсипва в предварително намаслена или застлана с хартия за печене, тавичка. Оставя се настрана. Тъй като аз нямам размера, посочен в оригиналната рецепта, изпoлзвах правоъгълна тавичка с рзмери 28x18 см.

Продукти за чийзкейк блата:

225 г безсолно сирене крема
1 яйце
50 г захар
5 с.л брашно

20 бр малини

Приготвяне:

Крема сиренето се разбива заедно с яйцето и захарта. Добавя се брашното. Получената смес се изсипва в тавичката върху браунис блата и с вилица се правят бразди, за да се получи преливане на двете смеси. Малините се разрязват на две и с лек натиск се нареждат върху десерта.



Моята фурна е доста силна, затова го пекох на 165 градуса и за 25 мин беше готов. Беше единодушно одобрен от всички, които го опитаха. :)









понеделник, 1 юни 2015 г.

Десерт с фъстъчено масло и шоколад, без печене

Продукти:

125 г масло
2 ч.ч бисквитени трохи(   може да ползвате каквито бисквити харесвате, дори вафли)
1 ч. ч фъстъчено масло
1 ч. ч кафява захар
2 ч.ч натрошен на ситно шоклад или шоколадов чипс( бял или кафяв- въпрос на вкус и предпочитание). Аз използвах бял, защото такъв имах наличен.


Ingredients :


1 stick butter, melted

2 cups graham cracker crumbs ( recipe is linked below)*

1 cup peanut butter

1 cup brown sugar

2 cups  chocolate or chocolate chips,  melted


Приготвяне:

В купа се смесват заедно натрошните на много ситно бисквити, маслото( разтопено), захарта и фъстъченото масло. Когато сместа стане хомогенна се разстила равномерно в тавичка с размери 28x18 см.  (   не се намазнава предварително, хартия за печене също не е нужна, няма да залепне) Шоколада се разтопява на водна баня и с него се залива блата. По желание към сместа може да се добавят 1-2 с.л фъсъчено масло. Отавя се в хладилник за минимум 2 часа.

Да ви е сладко!

Preparations:

In a bow, mix together the crumbs, butter, sugar and the peanut butter untill blended. Spread evenly into the bottom of  an unhreased 11x7 inch pan.
Melt the chocolate and spread over the crust. Refrigerate  for 2 hours before cutting.

Here is the Graham crackers recipe .I prefered home made, but you can use store bought as well. I will not rewrite the recipe because it is perfect the way it is and I prepared it exactly the same way.

Enjoy!