понеделник, 22 декември 2014 г.

Пълнозърнести солети с ленено семе






Попаднах на тази рецепта днес, съвсем случайно. Веднага ме грабна, с това, че е изключително лесна и с малко продукти, които почти винаги има вкъщи под ръка.  В оригинал това са кракери .И първите две дози и аз направих така- разточвах много тънко и изрязвах с формички. После ми хрумна да оформя тестото като солети. Определено този вариант се хареса повече на всички.
Давам продуктите директно за двойна доза;) Повярвайте ми, има защо! :)




Продукти:

250 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л сол
1 ч.л кафява захар
1 ч.л бакпулвер
4 с.л ленено семе( може да замените със сусам или друго по ваш вкус)
4 с.л зехтин
120 мл прясно мляко
Черен и червен пипер по желание




Приготвяне:

Продуктите се изсипват в купа ,в реда, в който са посочени в рецептата. Разбъркват се хубаво и се оформя тесто. Това става изключително лесно, за две минути е готово!
От тук нататък от вас зависи как ще продължите. Ако искате да си направите кракери, тестото се разточва на много тънка кора и се изрязва в желаната форма. Ако ще оформяте солети- откъсвате по една малка част и " разточвате" с пръсти на сравнително тънък фитил .
Пекат се на 200 градуса, в предварително загрята фурна за 13-15 минути. Колкото са по хрупкави- толкова са по вкусни!






Източник :  тук

събота, 20 декември 2014 г.

Линцери

Тези дни съм влязла в серия. Сладкарската Коледна работилничка работи с пълна пара :) И малкото джудженце много помага:)
Късно снощи слепих линцеровите сладки, по обяд днес бяха на фотосесия и сега бързам да ви ги покажа.
Рецепти в интернет има много. Аз съм правила няколко през годините, и тази също експериментирах. Тестото е хубаво, не се рони и с него се работи сравнително безпроблемно.




Продукти:  ( 1 ч.ч =220 мл)


2 яйца
3 ч.ч брашно
2/3 ч.ч бадеми
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1/4 ч.л канела
250 г меко масло
1 ч.л екстракт ванилия
Пудра захар за поръсване
Червено ладко или конфитюр по желание за слепване ( аз ползвах домашно ягодово сладко)




Приготвяне :

Ядките се запичат на сух тиган докато станат ароматни. Щом се дръпнат от котлона се завиват с чиста кърпа и с непрекъснато търкане между дланите се пренахват люспите. Не е никак фатално и да се пропусне тази стъпка. След това се смилат на ситно заедно с малка част от захарта.

В купа се разбъркват брашното, солта, бакпулвера и канелата.
В друга купа се разбива мекото масло с останалата захар. Добавят се едно по едно яйцата, след това ванилията  и ядките. Постепено към мокрите съставки се добавят сухите и се замесва меко тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 2 часа.

Когато е готово се разделя на две топки. Разточват се и се изрязват бисквити. От едната част-  плътни, от другата- с дупка в средата.
Ако нямате специални формички за линцери, за дупката може да пллзвате подръчни средства- капачка от флумастер, брачна халка или каквото сметнете за подходящо.

Линцерите се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна, за около 11-12  минути. Оставят се в тавата за пет минути преди да се извадят. Ако ги местите горещи, рискувате да се изпочупят.

След като изстинат се слепват две по две- една цяла бисквита и една с дупка. Накрая се поръсват с пудра захар.Съхраняват се в плътно затворена кутия. Омекват за  ден, два.
Хубавото е, че могат да се направят доста преди празника и да се слепят непосредствено преди него!



*Меденки *( II вид)






Бях обещала, че с наближаването на празниците ще публикувам рецептата за тези коледни сладки, които помня от детството и с голяма радост открих в маминия тефтер.
Когато бях малка, майка ми ги печеше на топченца, които слепваше с шипков мармалад или друго сладко. Омекваха за отрицателно време и след това така бързо и изчезваха.
Днес обаче ще ви ги представя разточени и изрязани като бисквити. Тях също може да слепите две по две, ако предпочитате. Но гарантирам, че са чудесни и така:)

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч олио
1 ч.ч кафява захар
3 с.л мед
10 г канела
1/4 ч.л джинджифил
1/4 ч.л анасон
1/4 ч.л индийско орехче
1/4 ч.л карамфил
1 ч.л сода за хляб
Около 500 г брашно






Приготвяне:

Яйцата се разбъркват хубаво. Не е нужен миксер, може и на ръка. Добавя се захарта, после олиото и меда. Накрая и  част от пресятото брашно със содата и всички подправки. Тук е мястото да кажа, че в оригинал рецептата е само с канела.
 Но на мен ми допада комбинацията от тези аромати и вкусове. Вие обаче, може спокойно да ги пропуснете ако прецените.


Хубаво е брашното да се добавя постепено, защото може да трябва по- малко или пък по- голямо количество. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Ако се прекали с количеството брашно, бисквите ще станат доста твърди и трудно ще омекнат.
Готовото тесто се завива във фолио за свежо съхранение и се поставя в хладилника поне за час. След като се охлади и стегне се разточва на тънка кора и с формички се изрязват сладки. Подреждат се в тава,  предварително застлана с хартия за печене. Пекат  се 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Или до готовност.
 Могат да се украсят с белтъчна глазура, фондан , шоколад . Което,  разбира се, изобщо не е задължително. Абсолютно идеални са и без украса!
Да ви е сладко и весели празници!









сряда, 17 декември 2014 г.

Ванилени кравайчета

Рецептата,която ще ви представя днес е коледна, но толкова я харесвам, че я приготвям през цялата година. И сякаш поради този факт по Коледа често я пропускам. Но не и този път:) Една доза вече е прилежно скрита и очакваща празниците.
Тези сладки буквално " се топят в устата". Лично аз, никога не мога да си взема само една и да оставя другите настрана :) Започнат ли се- няма спиране! Изключително вкусни са, а и  съвсем не са трудни за приготвяне.


Продукти:


2 жълтъка
150 г меко масло
80 г  сурови ядки( орехи, лешници, бадеми)
70 г нишесте
70 г пудра захар
150 г брашно
1 ч.л екстракт ванилия

За овалване :
Ололо 200 г пудра захар с ванилия

Приготвяне:

Ядките се запичат леко на сух тиган, докато станат ароматни. Смилат се на ситно. В купа се пресява брашното. Към него се добавят останалите сухи продукти. Разбърква се добре и отгоре се добавят жълтъците и нарязаното на парчета масло.
Замесва се меко тесто и се оставя за няколко часа в хладилник.

От готовото тесто се оформя цилиндър, който се нарязва на кръгчета. Всяко кръгче се " разточва" с пръсти на пръчица, която се завива на кравайче. Редят се в тава, предварително покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване.

Докато са още топли ( но не горещи, защото са много крехки и ронливи) се овалват в пудрата захар.
За тези като мен, които винаги бързат :) , а и си имат малки помощници- трябва да кажа, че сладките са си все така вкусни, дори да не са оформени по споменатия начин.  Може да оформите топченца от тестото. Също така може и да се разточи и да се изрежат фигурки.
Последната партида вкъщи направихме точно така! На дъщеря ми и се стори твърде скучно оформянето на кравайчетата и поиска да изрязва с формички. Естествено, не и отказах :) По късно ще сложа снимка, за да видите колко  симпатични снежни еленчета и елхички си имаме :)

Източник: тук





вторник, 16 декември 2014 г.

Сладки с Карамел Му

Продукти за 30 бр :

150 г брашно
40 г какао
1/4 ч.л сол
1 яйце( разделено на белтък и жълтък)
115 г меко масло
130 г кафява захар
2 с.л прясно мляко
1 ч.л ванилов екстракт
1 ч.ч смлени бадеми

За пълнежа:
14 бр бонбони Карамел Му
1 с.л сладкарска сметана

50 г шоколад за декорация( по желание)










Приготвяне:

В купа се смесват брашното, какаото и солта. В друга купа се разбива маслото със захарта на пухкав крем. Добавя се жълтъка на яйцето,млякото  и ванилията. С непрекъснато бъркане на ниски обороти  сухата смес се добавя към течната. Когато тестото е почти събрано се доомесва с ръце и се прибира в хладилник за около час.
От готовото тесто се оформят топчета, които се наназват с белтък и се овалват в смлените бадеми. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. По средата на всяко топче се прави отпечатък с малка лъжичка или с палец.
Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 12 минути.

През това време се приготвя карамеления пълнеж, като бонбоните и сметаната се разтопяват в микровълновата, като се разбъркват хубаво на всеки 30 секунди. Ако ще декотирате с шоколад отгоре разтопете и него по същия начин.
Тъй като при печенето отпечатъка се деформира, след като се извадят от фурната отново се притискат в средата. С помощтата на малка лъжичка в дупчицата се сипва карамел. Оставя се за няколко минути да стегне и след това се нанасят финалните штрихи с  шоколад. ( Разтопения шоколад се поставя в пош и се шприцоват тънки линии).