четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Хачапури със спанак и риба тон






    Не знам какво да ви кажа за това ястие освен, че е вкусно. Много вкусно. Куп идеи ми се въртяха в главата като представяне на днешния ми избор за вечеря,но всички се изпариха. Затова ще карам по същество :)
Рецептата за тестото е от Тук . Мога смело да кажа, че е едно от най- хубавите теста, които съм опитвала и ще го правя често.
Плънката си е моя импровизация, ако нещо не ви допада винаги може да го замените или да експериментирате с продукти изцяло по ваш избор.

Продукти за тестото:


2 яйца
2 с. л кисело мляко с връх
120 мл топла вода( или прясно  мляко)
3 с.л зехтин
1 с.л кафява захар
1 ч.л сол
600 г брашно
2 ч.л суха мая (aко месите на ръка количеството е 11 г )


 Продукти за плънката:

400 г спанак
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
200 г сирене
1 яйце
170 г риба тон ( 1  консерва)
50 г кашкавал за настъргване


Приготвяне :

Тестото замесих в хленопекарбата, програма тесто. Докато чаках да втаса приготвих плънката. Ползвах замразен спанак, който след като се размрази отцедих и задуших заедно със ситно нарязания лук в малко зехтин и вода. След като свалих от огъня, добавих натрошеното сирене, леко разбърканото яйце и рибата.
Готовото тесто разделих на 8 топки, които разточих на елипси( приблизителни поне :) )
 След това ги преместих в тавата, в която ще пека и там слагах плънката и оформях. Така избегнах възможноста да се деформират при прехвърлянето.
Плънката се разнася добре навсякъде, като само по края се оставя по 2 см разстояние. Тестото се прихваща в долния и горния край и внимателно се оформя лодка. Отгоре се настъргва кашкавала.


Много се надявам да ме извините, че съм пропуснала да покажа най- важната стъпка от оформянето. Следващият път ще внимавам повече ;)

Оставих лодките да втасат повторно за около 10-15 мин,  след което ги изпекох в предварително загрята на 180 градуса фурна. За около 20 минути бяха готови за фотосесия :) 






Пълнозърнести меденки

Идеята за по- здравословни сладки се върти в ума ми откакто дъщеря ми започнаха да я влекат сладкишите. И докато преди време не обръщах особено внимание на такива неща сега се стремя да внимавам какво приготвям. Което разбира се, не значи,  че съм се отрекла от традиционните сладки изкушения. Но се опитвам да използвам по- качествени и уж по- безвредни продукти.
Всъщност, рецептата, която ще ви представя е за класически меденки, но с малки изменения и допълнения :)



Продукти:

2 яйца
1 к. ч мед / или на вкус/
125 г масло
1 ч. л сода за хляб
1-2 с. л брашно от рожков
2 с. л канела
Около 500 г  пълнозърнесто брашно



Приготвяне:

Яйцата се разбиват  и към тях се добавя леко затопления мед и разтопеното масло. В малка купа пресейте част от брашното   и към него добавете брашното от рожков и содата. Изсипете при яйчената смес и хубаво разбъркайте. Добавяйте останалото брашно постепено до образуването на  меко тесто. Оставете го в камерата за поливин час , за да се стегне.
Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете тава с хартия за печене. Разточете тестото на кора с дебелина 0,5 мм( може да разточите и на по-дебела кора, така сладките ще станат по-меки, зависи как ги  предпочитате).
С помощта на формички изрежете фигурки. Или най-добре оставете малчуганите да го направят-забавлението е гарантирано :)


Изпечете  меденките за 10 мин и оставете в тавата за малко да се охладят.
По желание може да добавите към тестото нарязани на ситно стафиди. Това ще придаде допълнителна сладост на меденките.


петък, 24 октомври 2014 г.

Шоколадови мъфини






Ето и мъфините, които споменах в предишната публикация :)
За тях може много да се говори. Но,  ще кажа само , че рецептата e от слънчевата кухня на Ирина Купенска . Което само по себе си е гаранция за чудесен вкус.С тази разлика, че при нея са във вариант на блатове за торта:)
Правила съм тази торта и знаех колко сочна се получава,затова смело хванах тавичката за мъфини и запретнах ръкави :)  Не ми остана време да приготвя и крема, но смятам, че и така-"чисти" са абсолютна наслада за сетивата. Направих няколко малки промени : замених бялото брашно с пълнозърнесто и използвах само кафява захар, като редуцирах количеството и,  както и това на мазнината. Кафето замених с прясно мляко.


Продукти:

180 г пълнозърнесто брашно
200 г кафява захар
60 г какао
1/4 ч. л сол
1 ч. л сода за хляб
1 ч.л бакпулвер
2 яйца
50 мл олио
140 мл гъст айрян
140 мл  прясно мляко



Приготвяне:

По познатата технология за приготвяне на мъфини- първо се смесват в купа сухите съставки. В отделна купа се разбъркват течните и се добавят при сухите. Отново се разбърква добре , като не се прекалява. Дори сместа да седи на бучици- не е фатално- при печенето всичко ще си дойде по местата :)

Фурната се загрява до 180 градуса. Формата за мъфини се намазнява или се поставят хартиени кошнички. Гнездата се пълнят до 2/3 от височината им.
Пекат се около 25    минути или докато клечка забодена в средата не излезе суха.
От тези продукти се помучават 12 " класически" по големина мъфина и 6 малки. ( Малките пекох 15  минути).









Пухкави кифлички с шоколад

Днес съм приготвила две публикации- тези разкошни кифлички


 и едни шоколадови мъфини, които приготвих снощи за десерт. Но за тях след малко.
Тази сутрин се събудих преди всички вкъщи и реших да ги изненадам с пресни, топли кифлички за закуска. Колебаех се дали да бъдат сладки или солени, но в крайна сметка избрах сладките. Не съм ползвала конкретна рецепта, сама си измислих такава. Ето я и нея:

Продукти:

За тестото:

1 яйце
300 мл прясно мляко
50 мл разтопено масло
1/4 ч.л сол
140 г  кафява захар ( в къщи се харесват по сладки. Ако прецените може да редуцирсте захарта на половина)
Около 800 г брашно ( 50/50 бяло и пълнозърнесто)
З ч.л суха мая

За пълнежа:
Шоколад, какао, захар, масло, локум...




Тестото замесих в хлебопекарната и оставих да втаса. После го разделих на две големи топки и едната прибрах в камерата за следващ път, защото прецених, че ще станат доста. Другата разделих на три по- малки, които разточих и по стандартния начин изрязах триъгълници. На някои от тях сложих по парченце шоколад. На други- късче масло и 1 ч. л какао, на някои-по 1 ч. л кафява захар и канела.
Оформих кифличките- получиха се 32  бр, но аз ги правя малки.
Оставих ги в загрята на 50 графуса фурна докато удвоят обема си. Извадих ги  и включих фурната на 180 градуса. Намазах ги леко с прясно мляко и ги върнах във фурната.
Не съм засичала време, но за около 30 мин трябва да са готови.  След като ги извадих отново намазах с прясно мляко и покрих с кърпа за десетина минути. Станаха изключително мекички и пухкави. Сервирах според предпочитанията- с горещ шоколад и мляко с какао :)
Ами...свършиха :) Утре ще направя пак!


вторник, 21 октомври 2014 г.

Шоколадов кейк с круши

Напоследък доста често имам желание да експериментирам в кухнята. Поредното доказателство за това е и днешната рецепта, която, представете си :) е авторска. Или поне в по- голямата си част. Исках нещо много шоколадово, което в същото време да има и някакъв друг, елемент, който да придаде уникалност и да направи кейка различен от " просто шоколадов". Така се роди идеята за един шоколадов и един целувчен блат, допълващи се от шоколадов крем и круши.
Без повече излишни приказки,  бързам да ви покажа какво сътворих.





Продукти:

За шоколадовия блат:

4 яйца
135 г кафява захар( Мусковадо)
1 ч. л ванилов екстракт
60 г пълнозърнесто брашно
30 г какао
1 ч.л бакпулвер
40 г разтопено, безсолно масло
1/4 ч. л сол

Този блат е по любимата ми и незаменима рецепта,  която използвах и за Тортата за първия рожден ден на дъщеря ми.

За целувчения блат:

2 белтъка
110 г кафява захар
1/4 ч.л сол
50 г ситно нарязани сурови лешници

За крема:

1 крем Оле без варене на Доктор Йоткер
400 мл прясно мляко
100 г шоколад Милка с круша
1  круша

60 мл компот от круши за сиропиране




Приготвяне:

Първо приготвих шоколадовия блат . В купа разбих яйцата заедно със захарта и ванилията на пухкав крем.  В отделна купа разбърках пресятото брашно, солта, бакпулвера и какаото. Добавих сухите съставки към яйчената смес и накрая при непрекъснато бъркане, на тънка струя изсипах и разтопеното масло.
Полученото тесто прехвърлих в тавичка с диаметър 22 см, която предварително бях намазала с масло и поръсила с какао.
Изпекох блата в предварително загрята на 180 градуса фурна ,за 25 минути.  Оставих на решетка да се охлади и без да изключвам фурната се заех с целувчения блат.
В дълбока купа/която трябва задължително да е суха/ разбих белтъците със солта с миксер, до побеляване. След това добавих захарта и бърках до получаването на гладка и лъскава смес, която при опит за изсипване от купата не се разлива. Накрая ,с  леко разбъркване, вече с дървена лъжица, добавих ядките.
Изсипах сместа отново в 22 сантиметрова тавичка, но този път застлана с хартия за печене. Намалих загрятата фурна до 130 градуса и пекох блата около час и половина. Стана хрупкав отвън и с карамелена сърцевина.
Докато се печеше направих крема. Разбих готовата смес с прясното мляко. Към нея добавих разтопения на водна баня шоколад.
Когато и двата блата бяха готови и охладени , сглобих кейка, като първо сложих шоколадовия блат, напоих го с  компота от круши, след което намазах с крем и добавих нарязаната на тънки парчета и обелена круша..Поставих целувчения блат ( той не се сиропира) и завърших отново с крем...

Ами това е :)  Мъжът ми каза, че по- вкусно нещо не е ял отдавна. :) Надявам се да хареса и на вас!


събота, 18 октомври 2014 г.

Пълнена пита...с боб





   Идеята за този бобник дойде от мъжът ми преди няколко години. В един от от многото случаи на "готварско умопомрачение" :) ,  когато се чудех какво да готвя, той се сети, че някога , някъде е опитвал пълнена пита със зелен фасул. Но тъй като аз не съм от най- големите почитатели на този зеленчук, реших да се опитам да я приготвя със зрял боб. Обстойното ми проучване в интернет за рецепта ми даде някакви насоки за останалите съставки.Съчетаването на продуктите е въпрос на вкус и предпочитания. Както и тестото-  може да се приготви с всякакво.
Комбинацията, която вкъщи се харесва най- много е следната:



За тестото:

1 с. л зехтин
1 яйце
1 жълтък за намазване
250 мл прясно мляко
1 ч.л  кафява захар
1 с. л сол
300 г бяло брашно
300 г пълнозърнесто брашно
2 ч.л суха мая

За плънката:

1 пилешко бутче( или 250 г кайма)
200 г сварен и отцеден боб
3 кисели краставички
50 г царевица
1 глава лук
2 средно големи домата
Черен пипер, червен пипер, джоджен, магданоз, сол





Пилешкото бутче се слага да се вари в подсолена вода. През това време се замесва тестото и  се оставя да васа.
В купа се нарязват на дребно доматите, краставичките, лука. Добавят се боба , царевицата и подправките.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Тавичка с диаметър 26 см се намазва с малко зехтин.
Когато се свари бутчето се обезкостява, накъсва се на малки парчета и се добавя в купата със зеленчуците.
Втасалото тесто се разточва и се поставя в тавата ,така че, половината да остане навън( тази част ще бъде" капак"). Отгоре се изсипва плънката и се разпределя равномерно. После се захлупва с останалото тесто, леко се притиска в свободните краища, за да не се отвори.
Намазва се с жълтък и се слага да се пече за около 30 мин или до готовност.

























сряда, 15 октомври 2014 г.

Кошнички със сирене и броколи





Тези кошнички могат да бъдат както чудесна закуска, така и лек обяд или вечеря. Приготвят се в тавата за мъфини по следния начин:

Продукти за 12 кошнички:

8 кори за баница
60  г масло, разтопено
1 яйце
200 г сирене
200 г пуешко филе
50 г кашкавал
1/2 средно голяма глава броколи
1/2 кофичка кисело мляко

Корите за баница се разделят на две часто по 4 листа. Режат се квадрати  със страни около 10 см .( Един квадрат е от четири листа кори). Всяка кора се намазва с разтопено масло.  Намазнява се и формата, в която ще се пекат. Поставят се квадратите в гнездата на тавата, така че краищата им да сочат нагоре и да образуват кошничка.
Броколите се накъсват на малки розички и се бланшират.  Прецеждат се и след това се нарязват на ситно в дълбока купа. Към тях се прибавят киселото мляко,настърганото сирене, кашкавал, разбитото яйце и нарязаното на малки парчета филе. Всичко се разбърква хубаво.
По 2 с. л от сместа се слагат във всяка кошничка.  Ето така изглеждат преди печене :


Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за около 20 минути.  

С плънката могат да се правят всякакви импровизации. Въпрос на вкус и налични продукти :)



Адаптирано от : тук


понеделник, 13 октомври 2014 г.

Пълнозърнести палачинкови рула със спанак



Напоследък все гледам да избягам от традиционните и приготвяни ежедневно ястия. Така попаднах на идеята за тези рула, която ми допадна изключително много.

Продукти:

2 яйца
250 мл прясно мляко
200 мл вода
1 с. Л зехтин
2-3 ч.ч пълнозърнесто брашно
400 г спанак
200 г топено сирене
100 г сирене
100 г синьо сирене
500 г доматен сос( аз ползвах готов)
 50 г кашкавал
1 връзка пресен лук
Подправки на вкус

Забъркваме тесто за палачинки от яйцата, млякото, водата, зехтина и брашното. Изпичаме ги в тиган с незалепващо покритие. В зависимост от големината на палачинките ще ви трябват между 4 и 6 бр. Тъй като моите бяха големи, използвах 4.
Измиваме спанака, нарязваме го и слагаме във вряща подсолена вода за няколко минути. Изваждаме го, прецеждаме и го пюрираме с помощта на блендер или кухненски робот. След което го объркваме с трите вида сирене . 
Нареждаме палачинките две по две,  така че да се застъпват по краищата и намазваме със спаначената смес. Навиваме на руло, което нарязваме на парчета 3-4 см. Нареждаме ги в намаслена тавичка.
Нарязваме пресния лук на ситно и поръсваме с него рулцата, след това ги заливаме с доматения сос. 
Печем в предварително загрята фурна, на 190 градуса, за около 20  минути. Пет минути преди края, вадим тавата от фурната, настъргваме кашкавал и я връщаме обратно да се запече.

Източник : тук


събота, 11 октомври 2014 г.

Домашни дюнери




Ако сте от почитателите на дюнерите, но също като мен се въздържате от консумацията им по ред причини ;) сигурно ще се зарадвате да разберете, че не е никак трудно да си ги приготвите вкъщи и да бъдат почти здравословни.   Казвам " почти" , защото в случая аз изпържих картофите, които ползвах. Но спокойно може да ги запечете на фурна.
А вкусът е превъзходен и смело мога да заявя, че стават дори по вкусни от " оригиналните". Тестото за питките е моя интерпретация. Резултатът- напълно   удоволетворяващ!




И така! Необходими са ви следните продукти:

За тестото:

90 мл вода
60 мл прясно мляко
1  с.л зехтин
1 ч.л сол
1 ч.л захар
300 г пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л мая ( Мисля, че маята може спокойно да се пропусне, но следващият път ще опитам и ще споделя със сигурност)



За пълнежа:

2 пилешки пържоли от бут
1 домат
4-5 картофа
4-5 листа зелена салата( aйсберг или зеле)

За соса:

1/2 кофичка кисело мляко
2-3 скилидки чесън
Няколко стръка копър
Сол

Замесете тестото от изброените продукти и го оствете на страна за малко. Пилешките пържоли подправете на вкус и ги изпечете във фурната или на грил тиган. След това ги нарежете на малки парченца.
Нарежете и изпържете картофите.
Измийте и накъсайте на ситно листата зелена салата.
Нарежете домата на ивици.

Пригответе и соса.

Разделете готовото тесто на 8 топки. Всяка една разточете на тънка кръгла кора( като за баница).
Загрейте предварително тиган с незалепващо покритие и печете питките по не повече от 2 мин от всяка страна. Ако ги препечете ще станат твърди. Пак са много вкусни,но не стават за нашата цел :) Може да ги надупчите с вилица , за да останат плоски.

После остава само да "сглобите" дюнерите и им се насладите без угризения на съвеста и съмнения относно качеството на това, което похапвате!



31.10.2014. Искам да допълня рецептата за тези, които не ядат пържено , както и избягват мазната храна. Дюнерите могат да бъдат приготвени без капка мазнина! Днес отново ги правих  за вечеря . Пропуснах зехтина в тестото, което не му се отрази по никакъв начин. Картофите нарязах на тънки и дълги ивици( като за пържене) и сложих в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре ги поръсих със сол, малко черен пипер и 1. с л пълнозърнести хлебни трохи( галета). Пекох около час с вентилатор на 190 градуса. Станха хрупкави и много вкусни. Опитайте и този вариант, няма да съжалявате!







Мини пици



Идеята за малки пици ,изпечени в тава за мъфини ,сигурно не е нищо ново , но до този момент не беше достигала до мен. И когато я мернах някъде в интернет пространството , по време на поредния ми среднощен лов за рецепти- веднага реших да опитам. Резултата  е чудесен , най - вече, от гледна точка на това, че дъщеря ми много им се радва и изяжда повече от обичайните  си скромни порции.
Разбира се,  могат да бъдат приготвени с любимото ви тесто за пица, може да се сложи плънка според вкуса и предпочитанията на всеки. Но ето как ги направих аз :


Продукти за 12 мини пици:

 За тестото:

240 мл прясно мляко
1 с. л зехтин
1 ч.  л сол
1 ч.  л кафява захар( може и бяла)
480  г пълнозърнесто брашно
2 ч.л суха мая

Брашното се пресява със солта, захарта и маята.  В него се прави кладенче и се изсипва постепено прясното мляко и зехтина. Замесва се меко тесто, покрива се с фолио и се оставя на страна докато удвои обема си. Може да се замеси вечерта и да се остави в хладилника. На сутринта е чудесно за работа веднага.
След като стане готово се разточва на кора около 1 см.
Загрява се фурната на 180  градуса.
Тавичката за мъфини се приготвя, като всяко едно от гнездата се намазнява с четка потопена в малко зехтин.

С помощта на кръгла форма за сладки или чаша се изрязват  12 кръга с  диаметър равен на диаметъра на гнездата на тавата. Нареждаъ се и леко се притискат в средата, за да станат като "чашка".



За плънката:

50 мл доматена паста
Топено сирене
Синьо сирене
Пилешко филе
Царевица
Кашкавал
2-3   кисели краставички

След като се наредят всички продукти върху тестото се слагат да се пекат във фурната за около 20 мин,  на средна скара. Когато станат готови се оставят леко да се охладят  и " стегнат" преди да се извадят от гнездата. Така излизат по лесно.





вторник, 7 октомври 2014 г.

Бобени кюфтета


  • Продукти

  • 250 г белен боб( може и от консерва)
  • 3 моркова
  • 1 връзка пресен лук
  • 3 силидки чесън
  • 3 филии хляб
  • сол, черен пипер, червен пипер , джоджен, зехтин




Приготвяне:

Бобът се сварява .Настъргваме морковите на ренде и ги задушаваме в малко зехтин докато омекнат. Към тях прибавяме нарязаният на ситно лук. Натрошаваме на ситно филиите хляб ( или ги смиламе в блендер) и към тях прибавяме отцедения и намачкан боб, чесъна и подправките. Накрая объркваме всичко заедно и оставяме за 30 мин в хладилник да се охлади сместа. 

Оформяме кюфтета, които нареждаме в тавичка застлана с хартия за печене. Отгоре намазваме съвсем леко със зехтин.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна , за около 30 мин или докато станат златисти. 

По желание към тях може да се приготви млечен сос от кисело мляко, майонеза и чесън.






  






неделя, 5 октомври 2014 г.

Канелени рулца

За първи път направих тези рулца по време на  първия ни престой  в САЩ. Съпругът ми си поръча веднъж, в едно приятно заведение близо до езерото Мичиган. И остана очарован от вкуса им. Тъй като повече не го посетихме, един ден реших да го изненадам, като открия рецептата за тях и ги приготвя вкъщи. Изпробвах няколко, но тази се оказа най- спо
лучлива и близка до " оригинала".От тогава ги правя често за закуска в почивните дни.



А ето и самата рецепта :



За тестото:


около 800 г брашно, до меко тесто
7 г суха мая
240 мл прясно мляко
75 г масло
70 г кафява захар
1/2 ч.л сол
3 големи яйца



Аз замесих тестото в хлебопекарната, като сложих първо течните съставки, после захарта, солта, накрая брашното и маята. След като втаса се разточва на правоъгълник и се поръсва с

Плънка:

160 г кафява захар
2 с. л канела
120 г масло

( Маслото се нарязва на ситни парченца( може да се настърже и на ренде, но трпбва да е наистина студено и твърдо) и се обърква с канелата и захарта. Да се получат трохи).

 Правоъгълникът навиваме на руло, което режем на  9 парчета,  които подреждаме в предварително намазнена или застлана с хартия за печене тавичка. На този етап може да оставите рулата в хладилник , покрити с фолио( но не стегнато, защото увеличават двойно обема си) до 24 часа. Аз винаги ги приготвям вечер и на сутринта са перфектно втасали и готови за печене. Отгоре се намазват с прясно мляко и може да се поръсят със захар, по желание.
Загряваме фурната до 180 градуса и печем около 45  мин или до готовност.
Оставяме на решетка да се охладят  , след което похапваме с удоволствие.

 Да ви е сладко!