сряда, 30 ноември 2011 г.

ДЖИНДЖИФИЛОВИ СЛАДКИ




Продукти:

85 г масло
3 с.л захар
100 г мед
1 яйце
350 г брашно
1/2 кафена л сода
1 с.л джинджифил
1 ч. л кардамом
1. ч л смлян карамфил
1.ч.л канела

Приготвяне:

В дълбок съд разбиваме маслото, захарта и меда до пухкав крем. Прибавяме яйцето и пак разбъркваме добре. В отделна купа смесваме брашното, содата и останалите подправки. Получената суха смес добавяме към маслената и на ръка замесваме меко тесто. Покриваме със свжо фолио и оставяме в хладилника да престои минимум час. Когато стегне е много по-лесно за работа.
Загряваме фурната на 200 градуса, застиламе две тави с хартия за печене , разточваме тестото на кора с дебелина около 5 мм и с формички изрязваме сладки. Печем за около 6-8 мин или докато крайчетата започнат да покафеняват. Ако бъдат препечени , бисквитите стават много твърди.

За декорация:



Сушени плодове, Шоколад, Роял Айсинг




Колкото повече време престоят в плътно затворена кутия, толкова по вкусни и ароматни стават. Именно затова сега е най-подходящото време да бъдат приготвени, ако искаме да са перфектни за Коледа.






източник: Зори (www. bg-mamma.com)

неделя, 27 ноември 2011 г.

ГОФРЕТИ

Днес нямах никакво намерение да приготвям нещо сладко. Но разглеждайки в интернет случайно попаднах на снимка на гофрети и така ми се приядоха, че не можах да се сдържа. И така- вместо обяд, вкъщи имаше гофрети. И половин час по-късно , сядам да споделя рецептата  с вас:



Продукти ( за около 10 бр)

250 мл вода
250 мл прясно мляко
2 яйца
1 ч. л захар
1 ч. л сол
1 ч.л бакпулвер
1 ванилия
2 1/2 ч. ч  брашно ( може и пълнозърнесто)
1 с.л олио

Приготвяне:

Всички продукти се разбъркват с миксер ( може и на ръка) до получаването на хомогенна смес с гъстотата на боза.
Гофретника се загрява и се намазва с масло или олио .  С черпак или друг подходящ прибор се загребва от сместа и се сипва толкова, че да покрива цялата повърхност. Гофретата се пече около 2- 3 мин  в зависимост от уреда, или докато спре да излизаа пара. Готовата вафла се оставя на скара да изстине( ако искате да бъде хрупкава).
Гарнират се по желание . ( сладко, шоколад, плодове, сметана, сирене, кашкавал...)
Тъй като на мен ми се хапваше сладко, моите са само такива. Но в солен вариант също не са за пренебрегване .






сряда, 9 ноември 2011 г.

Кекс с ябълки и канела

Днес денят ми беше ужасен. Няма да Ви занимавам с причините, важни са последствията :)
За да се успокоя и да не завърши и вечерта трагично, реших да направя това, което винаги ми носи удоволетворение и спокойствие - а именно- да изпека някакъв сладкиш. Разрових се в тефтера с рецепти, останал от моята майка, който може би на възраст е по-стар и от мен:) и попаднах на една отдавна забравена от  рецепта, която ме вдъхнови не с друго, а отново с Коледния си привкус . И запретнах ръкави... Сега цялата къща ухае на ябълки и канела.
Ето и рецептата, надявам се да Ви хареса!

Продукти:

2 яйца
3 средно големи ябълки
1 ч.ч захар
100 г смлени орехи
1/2 ч.ч олио
2 ч.ч брашно
1 ч.л сода за хляб
1 с.л канела
1 с. л какао


Приготвяне:

В голяма купа разбъркваме яйцата, олиото и захарта до кремообразна смес.  В друг съд смесваме брашното, содата( угасена с оцет), смлените орехи и канелата. Разбъркваме добре. Към сухата смес постепено добавяме течната и отново разбъркваме до хомогенност. Миксер не е необходим.
Намазняваме с малко олио формата за кекс и изливаме сместа вътре. Загряваме фурната до 170 градуса и печем около 45 мин или докато клечка забодена в средата излезе суха.
След като изстине по желание може да се поръси с пудра захар или какао.

вторник, 8 ноември 2011 г.

ДОМАШНИ БОНБОНИ С РОМ

Тази изключително сполучлива  рецепта e адаптирана от http://www.joyofbaking.com/ . Лично за мен, това са най- вкусните домашни бонбони, които съм яла. 





Продукти:

150 г  ядки по избор (лешници, орехи, бадеми)
125 г ситно смлени бисквити или вафлени фунийки за сладолед, вафли
60 г пудра захар
2 с.л неподсладено какао
2 с.л светъл царевичен сироп (или глюкоза, мед, кленов сироп) ( аз ползвам мед)
60 мл  ром*


За овалване:

Пудра захар, какао, смлени ядки, кокос, разтопен шоколад, шоколадови пръчици и каквото още ви хрумне :)

*Ако не желаете да ползвате алкохол  може да го замените с портокалов сок.

Приготвяне:

Ядките се запичат в сух тиган докато не станат ароматни. Смилат се на ситно. След това се смилат и вафлите. Всички съставки се смесват заедно в купа и се разбъркват хубаво. Ще забележите, че полученото тесто лепи доста, затова може да го оставите в хладилника, завито във свежо фолио за да стегне . После става много лесно за работа.Но аз лично никога не чакам, правя бонбоните веднага :) С чаена лъжичка оформете топчета и ги оваляйте в предпочитаната глазура. В случая, аз ги потапях в разтопен на водна баня шоколад- бял и черен.И декорирах с шоколад.  :) Този вариант е най- предпочитания вкъщи.

Съхраняват се в хладилник.








Ето и оригиналният клип за приготвянето им, може да ви бъде от полза:

МЕДЕНКИ ( I вид)

Продукти: 

Меденките по тази рецепта са едни от първите Коледни сладки, които направих преди няколко години.  Това са всеизвестните Меденки на Джули:) , но сходството в имената е просто съвпадение. Рецептата е чудесна! В последствие обаче я замених с друга, по чисто сантиментални причини- открих я в тефтера с рецепти на моята майка... Ще и отделя специално място съвсем скоро, може би когато наближат празниците.

А сега по същество: 



Продукти:


800 г брашно
280 г пудра захар
120 г маргарин
5 с. л мед
2 яйца
2 жълтъка
2 ч. л подправка за меденки( може да откриете такава в Кауфланд)






Приготвяне:


Разбъркват  се сухите продукти.
Към тях едно по едно се добавят яйцата, после меда и накрая нарязания на ситни парченца маргарин. (Аз ползвам масло или олио)
Замесва се меко тесто. Хубаво е да престои 2-3 часа в хладилник- така става мн лесно за работа.  После се разточва на кора 5-7 мм. Изрязват се фигурки.
Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна  окло 10-15 минути.  За да останат меки и да могат да се консумират веднага, трябва да се извадят от фурната веднага щом крайчетата им започнат да се зачервяват.
За да придобият хубав кафяв цвят, още топли се мажат със смес от :

1  яйце
1 ч. л вода
2 ч.л какао




След като изстинат се украсяват по желание с Роял Айсинг , шоколад , фондан или могат да се слепят с мармалад или друг крем .









Източник:тук






БАНАНОВИ БИСКВИТИ

Хрупкави отвън, с мека сърцевина :)




Продукти:


1 ч. ч брашно
1 и 1/2 ч.ч пълнозърнесто брашно
1 ч. л  сода за хляб
1 ч. л бакпулвер
1/4 ч.л сол
1 1/2 ч.ч  кафява захар
1/2  ч.ч масло
2-3 меки банана
1 ч.л екстракт ванилия


Приготвяне:

Смесете брашното, содата, бакпулвера и солта . В друга купа разбийте маслото със захрта до кремообразна смес. Към нея прибавете намачканите на пюре банани, яйцето и ванилията. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
После отново с бъркане, постепено прибавете и сухите съставки.
Постелете в тава хартия за печене и с лъжица оформете бисквитите. Загрейте предварително фурната на 180 градуса и печете в продължение на 15 мин.


КУРАБИЙКИ






И както съм тръгнала със сладки, които са се правели вкъщи, да продължа с едни курабойки, които моята майка правеше , а аз умирах да изрязвам с формичките. Винаги , когато ги приготвям ми става много мило и уютно и същевременно мъчно, защото тя вече не е до мен.
Ето и продуктите за тяхната направа:



125 г меко масло
1 1/2  ч.ч захар
3 яйца
1 жълтък за намазване
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л сода
около 500 г брашно
ванилия


Приготвяне:




Маслото и захарта се разбиват до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата , след тях и киселото мляко със содата. Ванилията се слага в брашното и се добавят към останалите продукти. Замесва се средно твърдо тесто , от което се разточва кора, дебела около  1 см . Хубаво е преди да започнете да изрязвате сладките да оставите тестото за 1-2 часа в хладилник, да стегне. Така става много по лесно за работа.
 С формички се изрязват фигурки. Намазват се с жълтък и се поръсват със захар. В случая, моите са цветни, защото разделих жълтъка за намазване на 3 части и във всяка една капнах по капка боя.  Захарта, с която ги поръсих също беше цветна.
Пекат се в тава, застлана с хартия за печене , на 180 градуса за около 10 минути или докато крайчетата им порозовеят.
Да ви е сладко!




неделя, 6 ноември 2011 г.

Забравени сладки





Списъка със сладките, които ще приготвям за тази Коледа е  готов. Не са малко, а ми се иска да са повече. Но нищо не се знае-има време до тогава. :) Малко по малко започнах и да си набавям продуктите, за да не е всичко накуп.
И за да не става този пост  твърде дълъг  ще започна с първата рецепта от Коледния репертоар. Тя  ми е любима, поради факта , че е лесно изпълнима, а невероятно вкусна .  И така- представям ви тези вкусни целувки с парченца шоколад и ядки, известни още като Забравени сладки :)
Ще кажете: " Защо забравени?" Ами защото можете да ги забравите във фурната, да кажем - за през нощта, и на сутринта да са готови:) Но тъй като аз съм нетърпелива,  а и веднъж имах провал с оставянето, ги пека по стандартния начин. Ето как :


Продукти:

2 белтъка
110 г захар
120 г нарязани лешници( може и бадеми или други ядки)
150 г натурален шоколад
1 ванилия
щипка сол

Приготвяне:

Преди да започнете работа, включете фурната на 180 градуса.
След това разбийте хубаво белтъците със солта на гъст сняг.
Постепено добавете захарта, като бъркате до получаване на хомогенна лъскава маса, която при обръщане на купата не се излива.
Нарежете шоколада и ядките на  дребни парчета и ги добавете към белтъчната смес, като леко разбърквате.
Застелете тава с хартия за печене и със супена лъжица, или такава за сладолед загребвайте от сместа и поставяйте внимателно в тавата. 
Щом приключите с приготовленията , намалете фурната  на 110 градуса и сложете тавата вътре. След което печете   сладките за около час и половина. Много е важно в този период да не се отваря фурната. Така те имат възможност да "изсъхнат" вътре!  След изтичане на оказаното време изключте фурната и ги оставете за още 5 мин вътре на отворена врата да"изпръхнат" .

Да Ви е сладко! 





 (Рецептата е на Котка от BG-Mamma)